Vær velkommen Herrens år
 
1. Vær velkommen Herrens Aar
og velkommen herhid!
Sandheds Gud! lad dit hellige Ord

Oplive, oplyse det høie Nord!

Velkommen Nytaar og velkommen her!
2. Vær velkommen Herrens Aar
og velkommen herhid!
Naadens Gud! lad dit Soelskin i Vaar

Os skiænke paa Marken et gyldent Aar!
Velkommen Nytaar og velkommen her!
 
3. Vær velkommen Herrens Aar
og velkommen herhid!
Fredens Gud! den livsalige Fred
Du skiænke vort Land til at blomstres ved!
Velkommen Nytaar og velkommen her!
4. Vær velkommen Herrens Aar
og velkommen herhid!
Fader-Gud! os til Glæde og Gavn
Nytaaret henskride i Jesu Navn!
Velkommen Nytaar og velkommen her!
 

N. F. S. Grundtvig. Dansk Kirketidende 1849, nr. 13. 30. dec.

 
Svend Grundtvig gjorde sin far opmærksom på en gammel nytårsvise, en verdslig vise fra tilbage i 1693, måske helt tilbage i hedensk tid. Måske til fattigfolk og andre. Et udpluk: Velkommen Nytår, velkommen vær/Med flæsk og med Bøste, med godt korn at høste/Med Grise og med Gaase, med fede Køer i Baase/Med Rug og med Malte, med store fede Galte/Med Havre og med Hvede, med store Øksen at fede. Med Høne og med Hane, med godt øl i vor Kande/ og senere: Med Urter og med Kranse, med smukke Piger at danse. og mod slutningen: Bliver det ikke en Søn saa lige, Krist give, det bliver en Pige. Det blev nærmest til en snert af erotik.
 
Det var ikke Grundtvigs mening at omskrive den gamle vise. Det gav ham alene ideen til en nytårssalme. Med sandheden, nåden, freden i tre første vers , som kommer fra Faderen, i sidste vers.
 

 
Alle salmer kalder på en begivenhed, viser billeder, giver udtryk for sorg som glæde ved livet. Således også billedet herover. I løbet af mange år er vi kommet til Yorkshire, det store grevskab i Nordengland, besøgt gamle venner i deres hjemstavn. I efteråret døde en af dem. Med salmerne ved hånden går tankerne til dalene i Yorkshire.
 
oversigt